Hop til indhold
Grønlands Domstole

Domstolene i Nuuk holdt åbent hus 
24-01-2012 

Store og små strømmede til, da domstolene i Nuuk slog dørene op på kulturnatten. Her blev de modtaget af ca. 15 af domstolenes medarbejdere, der havde valgt at bruge lørdag-aften til at vise deres arbejdsplads frem for byens borgere.
 

Der er en overvældende interesse for retsvæsenet i Nuuk, hvis man dømmer ud fra antal besøgende på kulturnatten. Allerede 10 minutter efter dørene var åbnet, havde de første 20 interesserede fundet vej. Og i aftenens løb havde mere end 200 personer været forbi retslokalerne på Jens Kreutzmannip Aqqutaa. En del var kommet for at beundre Anne Lise Løvstrøms smukke kunst, som pryder væggene. Andre ville kaste et blik ind i en retssal for at hilse på dommere og retssekretærer. Og i børnehjørnet var der hele aftenen livlig aktivitet. Gennem tegninger gav rettens små gæster et bud på deres syn på domstolene.

Aftenens helt store tilløbsstykke var to fiktive retsmøder. Retten blev sat kl. 20 på grønlandsk og igen kl. 21 på dansk. På myndig vis ledte kredsdommer Myrna Lynge retsmøderne. De i alt ca. 100 tilskuere blev indledningsvis formanet om, at man i en retssal rejser sig, når dommerne kommer ind. Ligesom det blev forklaret, at det ikke er tilladt at filme eller fotografere under retsmøder. Dette blev der dog dispenseret for under kulturnatten.

Under retssagen skulle dommer og domsmænd (Kristine Alaufesen og Birgit Skriver) tage stilling til, om tiltalte ”Marna Olsen” (Kirsten Holm i den grønlandske sag og Janni Lønstrup Olsen i den danske sag) havde kørt spirituskørsel og gjort sig skyldig i hæleri. Anklager Ib Lennert mente, at han kunne dokumentere begge forhold. Som vidne førte anklagemyndigheden en kvinde (Atangana Gedionsen), der havde bemærket Marna Olsen sætte sig ind i sin bil og køre bort i beruset tilstand. Med sin lettere provokerende adfærd, var det dog spørgsmålet om vidnet var troværdigt. Og dommeren måtte belære vidnet om, at man ikke har hue på i retten. Forsvarer Ulrik Blidorf forsøgte at overbevise dommeren om vidnets manglende troværdighed. Desuden mente forsvareren, at politiet var trængt ind i Marna Olsens lejlighed uden ransagningskendelse. Derfor ønskede han, at forhold om hæleri skulle bortfalde.

Da anklager og forsvarer havde procederet bad kredsdommer Myrna Lynge de fremmødte om at tænke over, hvordan de selv ville dømme. På Sermitsiaq’s hjemmeside er det muligt at debattere sagen. Myrna Lynge og hendes to domsmænds afgørelse, vil blive offentliggjort i Sermitsiaq d. 27. januar 2012.

Mange af de besøgende valgte at slutte deres besøg af i kaffestuen. Her holdt retssekretær Pia Chapman åbent hele aftenen, hvor der blev budt på kaffe og kulturnats-kage. Og mens kaffe og kage blev fortæret, blev det livligt diskuteret om Marna Olsen skulle dømmes skyldig i de to forhold.

Klokken 22 blev dørene lukket og is-lygterne slukket. Og mens de sidste gæster sivede videre ud i natten, kunne medarbejderne i Nuuk glæde sig over, at de har gjort en del af Nuuks borgere klogere på, hvad der sker, når retten bliver sat.

Til top Sidst opdateret: 24-01-2012